Délvidék Ház

100 év könyvkiadás a Délvidéken

 Az I. világháború után megkezdődött Magyarország szisztematikus katonai megszállása. Az ezt követő években fokozatosan kezdett kiépülni az elfoglalt területeken az új impériumok közigazgatása, melynek következtében számos magyar származású köztisztviselőt elbocsátottak munkahelyéről. Az ezt követő érában a magyar nyelv használatát szinte minden államigazgatási egységben betiltották, mialatt az iskolák jelentős részét megszűntették, vagy idegennyelvűvé tették. Különösen igaz volt ez a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság kisebbségpolitikájára.

Események

Kiállítások, könyvbemutatók, rendezvények

A Kárpát-medence borvidékei

A Kárpát-medence borvidékei

A mondás úgy tartja, borban az igazság. A magyar borvidékek nedűire azonban ennél sokkal több is igaz. Borban a hagyomány, a történelem, az emlékezet. Borban az ünnep, a jelen öröme, a pillanat megélése. És borban a remény, a lehetőség, a jövő is. Ezt a teljességet mutatja be a Kárpát-medence Intézet Nonprofit KFT. által kiadott „A Kárpát-medence borvidékei” című könyv, melyről annak egyik társszerzője, Mód László mesélt október 29-én a Délvidék Házban az érdeklődőknek.

bővebben
Jankovich Arisztid: A Nemzeti Hadsereg

Jankovich Arisztid: A Nemzeti Hadsereg

Jankovich Arisztid nevét többnyire a frankhamisítási perrel kapcsolatban emlegetik, sem katonai pályafutása, sem hadtörténeti szakírói munkássága nem ismert. Ebben a kötetben egy, a Nemzeti Hadsereg megalakulásával és első hónapjaival kapcsolatos, kéziratban maradt tanulmányát adják közre. Írása kiváló forrás az 1919-es szegedi és dunántúli eseményekre és a 30-as évek közgondolkodására is, sőt a korszakban szokatlan módon kritikus megjegyzéseket is megfogalmazott a Nemzeti Hadsereggel kapcsolatban.

bővebben

Nyitvatartás

HÉTFŐ – PÉNTEK
10:00 – 18:00

Írjon nekünk

Nem találta meg amit keresett?

Ossza meg ezt!