Kárpátalja Ház

100 év könyvkiadás Kárpátalján

Az I. világháború után megkezdődött a Felvidék és Kárpátalja csehek általi, szisztematikus megszállása. Ennek következtében olyan anyaországhoz hű városok kerültek idegen uralom alá, mint Pozsony, Komárom, Kassa, Ungvár, Munkács vagy Beregszász. Eme fejlett magyar kulturális központok számos kiadóval és nyomdával rendelkeztek, a helyi polgáriasult magyarság pedig igényelte a szebbnél szebb anyanyelven publikált irodalmi és természettudományi munkákat. Ellenben az elkövetkező évtizedekben itt tevékenykedő magyar polgári kulturális szervezeteknek komoly akadályt jelentett az új Csehszlovák kormány ténykedése. A magyar nyelvű könyvek és nyomdai termékek kiadásában igen erős korlátozásokat vezettek be, mialatt a cseh és szlovák nyelvű nyomdai termékeket jelentős számban publikálták.

Események

Kiállítások, könyvbemutatók, rendezvények

Szöllősy Tibor: Álmait az ember

Szöllősy Tibor: Álmait az ember

Kárpátaljai szerzővel és a történelmi beregszászi borvidékről származó borokkal nyitotta meg könyvbemutatóinak sorát a Kárpátalja Ház. Az október 29-én megtartott esemény vendége Szöllősy Tibor író volt, aki Álmait az ember… című novellagyűjteményét mutatta be a kisvárdai közönségnek. Az eseményt csellójátékával színesítette Komár Anna Eszter, a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium másodéves hallgatója. A könyvbemutatót családias hangulatú beszélgetés és a Sass Családi Pincészet borainak kóstolója zárta.

bővebben
Szöllősy Tibor: Álmait az ember

Szöllősy Tibor: Álmait az ember

Debreceni ünnepi könyvheti író-olvasó találkozóink talán legsikeresebbike Szöllősy Tibor kárpátaljai író legújabb kötetének bemutatója volt. Szöllősy Tibor: Álmait az ember… című műve a kárpátaljai magyar irodalom egyik gyöngyszeme. „Itt, a Kárpátok alatt ma is sokan feledik és feladják a hajdani biztató szavakat: álmait az ember csakis a szülőföldjén válthatja valóra. Nem, nem török pálcát az elköltözők fölött, de a kérdés szívfájdítóan jogos: ki válaszol majd a hasonló kérdésekre, ha mindannyian elmegyünk?” Erről beszélgetett a szerzővel Nagy Zoltán Mihály.

bővebben

Nyitvatartás

HÉTFŐ – PÉNTEK
10:00 – 18:00

Írjon nekünk

Nem találta meg amit keresett?

Ossza meg ezt!