Partium Ház

100 év könyvkiadás Erdélyben

A nagy múltú erdélyi könyvnyomtatás mintegy 600 évre tekint vissza. Az első nyomdaműhely még 1529-ben létesült Nagyszebenben, Honterus mester áldozatos munkája révén, majd nem sokkal később újabb nyomdák nyíltak Brassóban, Nagyváradon és Gyulafehérváron. Az ellenreformáció megjelenésével a katolikus könyvkészítés is erőre kapott, újabb műhelyek létesültek Balázsfalván, Nagyáradon, Nagyenyeden, Besztercén, Marosváráshelyen és Bihardiószegen. A XIX. században már körvonalazódott Buda és Pest hegemón szerepe a magyar könyvkiadásban, ellenben továbbra is tőkeerős nyomdaipari vállalatok működtek Erdély és Partium területén, melyek mind mennyiségben, mind minőségben fel tudták venni a versenyt a hazai piacon, s szebbnél szebb könyvekkel tudták gazdagítani a magyar kultúrát. 1920-ban viszont nem várt fordulat következett be.

Események

Kiállítások, könyvbemutatók,rendezvények

Csinta Samu: Erdély újranemesítői I/II.

Csinta Samu: Erdély újranemesítői I/II.

A Partium Ház legújabb online könyvbemutatójának YouTube-premierjét január 29-én tartottuk. A könyves est vendége Csinta Samu, erdélyi újságíró, közíró volt, aki Erdély újranemesítői és Arisztokraták honfoglalása című riportköteteit mutatta be az érdeklődőknek. Az arisztokrata családokról, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történetéről írt könyveinek születéséről, a szerzővel Mikos Ákos beszélgetett. Közreműködött: Béke Csaba énekmondó. A kötetekből Új Judit olvasott fel egy részletet.

bővebben
Vetési Tamás Csaba: Isten nekünk háttal 1914-1918

Vetési Tamás Csaba: Isten nekünk háttal 1914-1918

A Debreceni Ünnepi Könyvhéten, a Kárpátia Könyvesház által szervezett könyves programokon elsőként Vetési Tamács Csabával találkozhatott a debreceni közönség, aki Isten nekünk háttal 1914-1918 című könyvét mutatta be. A kötetről, melyben az embertelen háború emberi viszonyai elevenednek meg, Csarkó Imre történész beszélgetett a szerzővel, aki bámulatos szerénységgel mesélt arról a komoly háttérkutatásról is, mely a kötet születését megelőzte.

bővebben
Az 50 éves Kriterion hármas könyvbemutatója

Az 50 éves Kriterion hármas könyvbemutatója

Szeptember 12-én a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő kolozsvári Kriterion Könyvkiadó volt a Partium Ház vendége. Az eseményen Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész idézte fel a legendás könyvkiadó történetét. Az ünnepség keretében – tisztelegve a cívisváros református hagyományai előtt – három könyvet mutatott be H. Szabó Gyula, a kiadó vezetője, és online kapcsolat segítségével azok szerzője, szerkesztője, Deé Nagy Anikó.

bővebben
Cselenyák Imre: Arany János regényes életrajza

Cselenyák Imre: Arany János regényes életrajza

A Partium Ház ajándékaként, húsz nagyszalontai irodalomkedvelő is részt vett azon a könyves esten, amelyet nemzetpolitikai intézményünk a Méliusz Könyvtárral szervezett közösen, február 25-én. A rendhagyó, zenés, boros könyvbemutatón Cselenyák Imre Áldott az a bölcső és A tölgyek alatt címmel megjelent, kétkötetes Arany János életét feldolgozó, nagysikerű regényét mutattuk be, a szerző jelenlétében. Az Arany János szülőhelyéről érkező irodalombarátok pedig nem jöttek üres kézzel: a környék méltán híres házi kenyeréből hoztak kóstolót a debrecenieknek.

bővebben
Mozog Nagy Imre: Jár a baka, jár

Mozog Nagy Imre: Jár a baka, jár

Nagyváradi emlékírók az impériumváltásról címmel, rendhagyó – Partiumból hozott zongoramuzsikával és borokkal fűszerezett – könyves estre hívott a debreceni Partium Ház. Az esten dr. Fleisz János, történész ismertette az első világháború éveiről szóló visszaemlékezésekből született könyveket és a korszakot.

bővebben

Nyitvatartás

HÉTFŐ – PÉNTEK
10:00 – 18:00

Írjon nekünk

Nem találta meg amit keresett?

Ossza meg ezt!