Partium Ház

100 év könyvkiadás Erdélyben

A nagy múltú erdélyi könyvnyomtatás mintegy 600 évre tekint vissza. Az első nyomdaműhely még 1529-ben létesült Nagyszebenben, Honterus mester áldozatos munkája révén, majd nem sokkal később újabb nyomdák nyíltak Brassóban, Nagyváradon és Gyulafehérváron. Az ellenreformáció megjelenésével a katolikus könyvkészítés is erőre kapott, újabb műhelyek létesültek Balázsfalván, Nagyáradon, Nagyenyeden, Besztercén, Marosváráshelyen és Bihardiószegen. A XIX. században már körvonalazódott Buda és Pest hegemón szerepe a magyar könyvkiadásban, ellenben továbbra is tőkeerős nyomdaipari vállalatok működtek Erdély és Partium területén, melyek mind mennyiségben, mind minőségben fel tudták venni a versenyt a hazai piacon, s szebbnél szebb könyvekkel tudták gazdagítani a magyar kultúrát. 1920-ban viszont nem várt fordulat következett be.

Események

Kiállítások, könyvbemutatók,rendezvények

Fábián Tibor: Ceaușescu elvtárs, pajtás

Fábián Tibor: Ceaușescu elvtárs, pajtás

A hírhedt romániai diktátor bukása és az 1989-es romániai forradalom közelgő 32. évfordulója adta az apropóját a Partium Ház legújabb könyvbemutatójának. Fábián Tibor, partiumi író Ceaușescu elvtárs, pajtás című szatirikus regényét mutattuk be a debreceni közönségnek. A könyves esten Újhelyi Kinga és Vranyecz Artúr, a debreceni Csokonai Színház művészei olvastak fel a kötetből. A meghívott művészek nem csak a szépszámú közönséget, de magukat a szervezőket is meglepték, tolmácsolásukban ugyanis fergeteges, kétszemélyes színielőadássá változott a történet.

bővebben
D. Mészáros Elek: Albion fóliasátrai alatt

D. Mészáros Elek: Albion fóliasátrai alatt

Kárpátia Könyvesház projektünk részeként, november 16-án D. Mészáros Elek partiumi újságíró riportkötetét mutattuk be. A szerző közel fél évet töltött mezőgazdasági munkásként az angliai Gloucestershire megyében, magyar, román, bolgár, lengyel munkavállalók társaságában, Könyvében a fóliasátrakban és lakókonténerekben élő vendégmunkás létre kényszerült férfiak és nők sorsdrámái, illetve a brit valóság bontakozik ki.

bővebben
Csinta Samu: POR alatt PARÁZS

Csinta Samu: POR alatt PARÁZS

Sepsiszentgyörgyről érkezett hozzánk október 26-án Csinta Samu újságíró, aki legújabb, válogatott interjúkat tartalmazó kötetét mutatta be a debreceni olvasóknak. A Por alatt parázs című könyvben 38 erdélyi és magyarországi magyar és román író, költő, művész, tudós, politikus, sportoló, egyházi és közéleti személyiség mesél életről, világról, hitről, alkotásról, Trianonról, a kommunista diktatúráról, ’56-ról, a kisebbségi létről, az erdélyi magyarság helyzetéről, román-magyar együttélésről.

bővebben
Székely Könyvtár

Székely Könyvtár

Az idei Debreceni Ünnepi Könyvhét első hivatalos programján, közvetlenül az ünnepélyes megnyitó után, a Partium Ház vendégeként a Székely Könyvtár mutatkozott be. A könyvsorozat anyaországi bemutatójának vendége Zsidó Ferenc író, kritikus, a kiadó főszerkesztője, házigazdája Szénási Miklós író, újságíró, a Dehír főszerkesztője volt. Közreműködtek a Csokonai Színház színművészei: Vranyecz Artúr és Újhelyi Kinga.

bővebben
A Kárpát-medence nagy mesekönyve

A Kárpát-medence nagy mesekönyve

A Partium Ház meghívására szeptember 2-án Debrecenbe érkezett Imelda királylány és Zsolt királyfi (Hajdu Imelda és Csata Zsolt, a Csokonai Színház művészei), akik a jelen lévő gyerekeknek partnerintézményünk, a Kárpát-medence Intézet gondozásában megjelent Kárpát-medence nagy mesekönyvéből olvastak fel. Az interaktív könyvbemutatón a legügyesebb gyerekek ajándékkönyveket nyerhettek. Királylányunknak és királyfinknak persze nem volt könnyű dolga, az elhangzó kvízkérdéseknél egyszerre emelkedtek magasba a gyerekkezek…

bővebben
Könyvek Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról

Könyvek Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról

A Partium Ház a Debreceni Ünnepi Könyvhéten szervezett könyvbemutatóján dr. Vincze Gábor történész, a Trianon Múzeum főmunkatársa, több kötet szerkesztője mutatta be a Trianon Múzeum új könyvsorozatait. Az est házigazdája dr. Pósán László történész, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő volt. A rendezvényen közreműködtek a Csokonai Színház színészei: Vranyecz Artúr és Újhelyi Kinga.

bővebben
Csinta Samu: Erdély újranemesítői I/II.

Csinta Samu: Erdély újranemesítői I/II.

A Partium Ház legújabb online könyvbemutatójának YouTube-premierjét január 29-én tartottuk. A könyves est vendége Csinta Samu, erdélyi újságíró, közíró volt, aki Erdély újranemesítői és Arisztokraták honfoglalása című riportköteteit mutatta be az érdeklődőknek. Az arisztokrata családokról, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történetéről írt könyveinek születéséről, a szerzővel Mikos Ákos beszélgetett. Közreműködött: Béke Csaba énekmondó. A kötetekből Új Judit olvasott fel egy részletet.

bővebben
Vetési Tamás Csaba: Isten nekünk háttal 1914-1918

Vetési Tamás Csaba: Isten nekünk háttal 1914-1918

A Debreceni Ünnepi Könyvhéten, a Kárpátia Könyvesház által szervezett könyves programokon elsőként Vetési Tamács Csabával találkozhatott a debreceni közönség, aki Isten nekünk háttal 1914-1918 című könyvét mutatta be. A kötetről, melyben az embertelen háború emberi viszonyai elevenednek meg, Csarkó Imre történész beszélgetett a szerzővel, aki bámulatos szerénységgel mesélt arról a komoly háttérkutatásról is, mely a kötet születését megelőzte.

bővebben
Az 50 éves Kriterion hármas könyvbemutatója

Az 50 éves Kriterion hármas könyvbemutatója

Szeptember 12-én a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő kolozsvári Kriterion Könyvkiadó volt a Partium Ház vendége. Az eseményen Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész idézte fel a legendás könyvkiadó történetét. Az ünnepség keretében – tisztelegve a cívisváros református hagyományai előtt – három könyvet mutatott be H. Szabó Gyula, a kiadó vezetője, és online kapcsolat segítségével azok szerzője, szerkesztője, Deé Nagy Anikó.

bővebben
Cselenyák Imre: Arany János regényes életrajza

Cselenyák Imre: Arany János regényes életrajza

A Partium Ház ajándékaként, húsz nagyszalontai irodalomkedvelő is részt vett azon a könyves esten, amelyet nemzetpolitikai intézményünk a Méliusz Könyvtárral szervezett közösen, február 25-én. A rendhagyó, zenés, boros könyvbemutatón Cselenyák Imre Áldott az a bölcső és A tölgyek alatt címmel megjelent, kétkötetes Arany János életét feldolgozó, nagysikerű regényét mutattuk be, a szerző jelenlétében. Az Arany János szülőhelyéről érkező irodalombarátok pedig nem jöttek üres kézzel: a környék méltán híres házi kenyeréből hoztak kóstolót a debrecenieknek.

bővebben

Nyitvatartás

HÉTFŐ – PÉNTEK
10:00 – 18:00

Írjon nekünk

Nem találta meg amit keresett?

Ossza meg ezt!