Partium Ház

100 év könyvkiadás Erdélyben

A nagy múltú erdélyi könyvnyomtatás mintegy 600 évre tekint vissza. Az első nyomdaműhely még 1529-ben létesült Nagyszebenben, Honterus mester áldozatos munkája révén, majd nem sokkal később újabb nyomdák nyíltak Brassóban, Nagyváradon és Gyulafehérváron. Az ellenreformáció megjelenésével a katolikus könyvkészítés is erőre kapott, újabb műhelyek létesültek Balázsfalván, Nagyáradon, Nagyenyeden, Besztercén, Marosváráshelyen és Bihardiószegen. A XIX. században már körvonalazódott Buda és Pest hegemón szerepe a magyar könyvkiadásban, ellenben továbbra is tőkeerős nyomdaipari vállalatok működtek Erdély és Partium területén, melyek mind mennyiségben, mind minőségben fel tudták venni a versenyt a hazai piacon, s szebbnél szebb könyvekkel tudták gazdagítani a magyar kultúrát. 1920-ban viszont nem várt fordulat következett be.

Események

Kiállítások, könyvbemutatók,rendezvények

Vetési Tamás Csaba: Isten nekünk háttal 1914-1918

Vetési Tamás Csaba: Isten nekünk háttal 1914-1918

A Debreceni Ünnepi Könyvhéten, a Kárpátia Könyvesház által szervezett könyves programokon elsőként Vetési Tamács Csabával találkozhatott a debreceni közönség, aki Isten nekünk háttal 1914-1918 című könyvét mutatta be. A kötetről, melyben az embertelen háború emberi viszonyai elevenednek meg, Csarkó Imre történész beszélgetett a szerzővel, aki bámulatos szerénységgel mesélt arról a komoly háttérkutatásról is, mely a kötet születését megelőzte.

bővebben
Az 50 éves Kriterion hármas könyvbemutatója

Az 50 éves Kriterion hármas könyvbemutatója

Szeptember 12-én a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő kolozsvári Kriterion Könyvkiadó volt a Partium Ház vendége. Az eseményen Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész idézte fel a legendás könyvkiadó történetét. Az ünnepség keretében – tisztelegve a cívisváros református hagyományai előtt – három könyvet mutatott be H. Szabó Gyula, a kiadó vezetője, és online kapcsolat segítségével azok szerzője, szerkesztője, Deé Nagy Anikó.

bővebben
Cselenyák Imre: Arany János regényes életrajza

Cselenyák Imre: Arany János regényes életrajza

A Partium Ház ajándékaként, húsz nagyszalontai irodalomkedvelő is részt vett azon a könyves esten, amelyet nemzetpolitikai intézményünk a Méliusz Könyvtárral szervezett közösen, február 25-én. A rendhagyó, zenés, boros könyvbemutatón Cselenyák Imre Áldott az a bölcső és A tölgyek alatt címmel megjelent, kétkötetes Arany János életét feldolgozó, nagysikerű regényét mutattuk be, a szerző jelenlétében. Az Arany János szülőhelyéről érkező irodalombarátok pedig nem jöttek üres kézzel: a környék méltán híres házi kenyeréből hoztak kóstolót a debrecenieknek.

bővebben
Mozog Nagy Imre: Jár a baka, jár

Mozog Nagy Imre: Jár a baka, jár

Nagyváradi emlékírók az impériumváltásról címmel, rendhagyó – Partiumból hozott zongoramuzsikával és borokkal fűszerezett – könyves estre hívott a debreceni Partium Ház. Az esten dr. Fleisz János, történész ismertette az első világháború éveiről szóló visszaemlékezésekből született könyveket és a korszakot.

bővebben

Nyitvatartás

HÉTFŐ – PÉNTEK
10:00 – 18:00

Írjon nekünk

Nem találta meg amit keresett?

Ossza meg ezt!