Felvidék Ház

100 év könyvkiadás a Felvidéken

Az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése után Magyarország északi része Csehszlovákiához került, így jelentős magyarlakta területek is. A trianoni impériumváltást követően a Felvidéken maradt magyarság teljesen légüres térbe került. A Felvidéken maradottaknak szinte a semmiből kellett új intézményrendszert kialakítaniuk. Az újrakezdés minden téren hatalmas energiákat emésztett fel, s a könyvkiadás és -terjesztés nem tartozott a prioritások közé. 

Események

Kiállítások, könyvbemutatók, rendezvények

B. Kovács István az elveszettnek hitt magyar hősepikáról

B. Kovács István az elveszettnek hitt magyar hősepikáról

Az elveszettnek hitt magyar hősepikáról tartott vetítettképes előadást B. Kovács István gömörológus november 24-én a Felvidék Házban.  Az eseményen a szép számú érdeklődő a rimaszombati, Magyar Örökség-díjas régész, néprajzkutató Világ Vitézë – Magyar hősepika és A Szent László legenda szóban és képekben című könyveket is megismerhették.

bővebben
Felvidéki barangolás Fellinger Károllyal

Felvidéki barangolás Fellinger Károllyal

Őseink földjén, felvidéki településeken barangolhattak mindazok, akik eljöttek a Felvidék Ház legújabb író-olvasó találkozójára, melynek Fellinger Károly, felvidéki író, költő volt a vendége. A szerző, akinek eddig 19 gyermekkönyve jelent meg, a felnőttek számára is izgalmas, szórakoztató formában mutatja be az egykori magyar városok, falvak történelmét, valamint híres szülötteik dicsőséges alakját.

bővebben
Megidézett erdélyi és felvidéki nagyasszonyok

Megidézett erdélyi és felvidéki nagyasszonyok

Mivel töltötte napjait Báró hadadi Wesselényi Kata, a hitben élő református nagyasszony? Mit és hogyan főzött Gróf iktári Bethlen Zsuzsanna, a 18. századi erdélyi főrangú asszony? Hogyan élt Báró coborszentmihályi Czobor Erzsébet egy “mozaikcsaládban”, az 1600-as években? A Felvidék Ház legújabb, vetített képes előadással egybekötött könyvbemutatóján – csaknem három évszázadon átívelően – három kárpát-medencei történelmi nőalak portréján keresztül engedett művelődéstörténeti bepillantást a korabeli hétköznapokba Lovász Emese régész.

bővebben
Mesés nap a miskolci gyerekekkel

Mesés nap a miskolci gyerekekkel

Mintegy négyszázan vettek részt október 10-én, az Országos Könyvtári Napok miskolci rendezvényén, a Könyves mesés vasárnapon, amelyen játékos vetélkedőt rendeztek a gyermekeknek, s amelyen a Felvidék Ház is bemutatkozott. A vendégségbe nem érekztünk ajándék nélkül: a Kárpát-medence legszebb meséi mellett egy igazi felvidéki mesemondót is magunkkal hoztunk.

bővebben
Mentés Mácsként – Könyvbemutató és előadás a Felvidék krónikásáról

Mentés Mácsként – Könyvbemutató és előadás a Felvidék krónikásáról

A Felvidék Ház szervezésében, Mentés Mácsként címmel megtartott könyves esten, a Szepsiben élő Mihályi Molnár László író, költő, publicista, Mács József meg nem élt 90. születésnapja alkalmából beszélt – az író regényeit felvonultatva – annak életéről és munkásságáról. A Felvidék krónikásának nevezett irodalmár, újságíró 22 regényt írt, amelyek a Trianonnal elszakított területek magyarságának meghurcoltatásáról, a családok szétszakításáról, a jogfosztottság éveiről szólnak.

bővebben
Vetési Tamás: Isten nekünk háttal

Vetési Tamás: Isten nekünk háttal

Vetési Tamással, és Isten nekünk háttal 1914-1918 című történelmi regényével ismerkedhetnek meg mindazok, akik megnézik legújabb online könyvbemutatónkat, melynek premierjét január 14-én tartottuk meg a Magyar Házak Hálózata YouTube csatornáján. A virtuális író-olvasó találkozón Vetési Tamás nem csak Kárpát-medence szerte nagy sikert aratott regényéről mesélt, de azt is elárulta, miről szól majd új könyve.

bővebben
Balázs F. Attila: Újrafestett rácsok

Balázs F. Attila: Újrafestett rácsok

A Felvidék Ház vendégeként, november 18-án, Balázs F. Attila, erdélyi születésű, felvidéki költő Újrafestett rácsok című kötetét mutatta be a miskolci olvasóknak. Az online könyvbemutatón a szerzővel Filip Gabriella újságíró beszélgetett. Balázs F. Attila verseit Balázs István előadóművész tolmácsolásában hallhattuk. A Kárpátok Bora program részeként – a felvidéki Geönczeöl Attila boraival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Közreműködött Ritter József, felvidéki származású gitárművész, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézet tanára. Az online esemény házigazdája Mács Ildikó, a Felvidék Ház vezetője volt.

bővebben
Balázs F. Attila: Újrafestett rácsok

Balázs F. Attila: Újrafestett rácsok

A Debreceni Ünnepi Könyvhéten, a Felvidék Ház vendégeként, Balázs F. Attila, Madách nívódíjas, Lucian Blaga-díjas és Arghezi-díjas költő könyvheti megjelenésű Újrafestett rácsok című kötetét mutatta be az olvasóknak. A szerző nem csak a versírás, fordítás kulisszatitkaiba avatott be bennünket, de gyönyörű versei közül is felolvasott néhányat, és a beszélgetés végén természetesen dedikálta is kötetét az olvasóknak.

bővebben

Nyitvatartás

HÉTFŐ – PÉNTEK
10:00 – 18:00

Írjon nekünk

Nem találta meg amit keresett?

Ossza meg ezt!