Őrvidék Ház

100 év könyvkiadás az Őrvidéken

A nyelv megőrzésének és pallérozásának szerepét, a szellemi felemelkedés alappillérét, a helyi identitás megőrzésének pajzsát a könyvek jelentették. Nem véletlen, hogy az új impériumok, ahol csak lehetett, bojkottálták a könyvek anyaországból való beáramlását, a helyi megjelenéseket pedig megpróbálták visszaszorítani. Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban a magyarság magas számaránya miatt az asszimiláció nehezen ment. Más történt azonban azokon a területeken, ahol az őslakosság tényleges kisebbségbe szorult, vagy hiányoztak a magyar nagyvárosok, vagy esetleg csekélyebb számarányuk miatt nehezebben tudták érdekeiket képviselni. Ilyen volt a muravidéki és az őrvidéki tájegység.

Események

Kiállítások, könyvbemutatók, rendezvények

Pintér György: Piros pajzson kettős kereszt

Pintér György: Piros pajzson kettős kereszt

Az idei esztendő utolsó közönségtalálkozójára és könyvbemutatójára vártuk december 14-én az érdeklődőket. Az eseményen a száz éve történelmet írt Rongyos Gárda volt a téma. Az emlékezetpolitikai esten kiváló előadók mutatták be a Nagy Háború utáni zűrzavaros időszakot, amikor hazánk jelenlegi, nyugati határvidékét, mely magában foglalja a hatvanezer fős Sopront, jóval szűkebbre szabta volna Ausztria, az antant hatalmak támogatásával, igényt tartva „a hűség városára”. Az est során Pintér György pagógus, helytörténész legújabb, a 100 éve lezajlott nyugat-magyarországi harcok eseményeiről szóló, most megjelent könyvét is bemutattuk.

bővebben
Petrusák János: Tanúm az Istenem! – Gróf Esterházy János mártíromsága

Petrusák János: Tanúm az Istenem! – Gróf Esterházy János mártíromsága

Ebben az évben emlékezünk Isten szolgája Esterházy János, Közép-Európa vértanúja születésének 120. és mártírhalálának 64. évfordulójára. Ebből az alkalomból egyházi és világi intézmények, illetve civil szervezetek Esterházy Emlékévet hirdettek a
mártírpolitikus életművének népszerűsítése céljából. Esterházy Jánosra – kinek boldoggá avatási eljárása 2019. március 25-én kezdődött meg a krakkói főegyházmegyében – emlékezik az a kötet is, melyet december 8-án mutattunk be az Őrvidék Házban.

bővebben
Woki Zoltán: Az utolsó magyar király Vas vármegyében

Woki Zoltán: Az utolsó magyar király Vas vármegyében

Száz évvel ezelőtt, alig fél év leforgása alatt, kétszer is járt Vas vármegyében IV. Károly, hogy kísérletet tegyen a hatalom visszaszerzésére. Először 1921 húsvétján, majd ugyanazon év októberében tett próbát a visszatérésre. Az Őrvidék Ház küldetésének tekinti, hogy a magyar történelem fontos eseményeiről való megemlékezéseknek helyet adjon. Az utolsó magyar király Vas vármegyében címmel rendezett konferencián öt előadáson és egy könyvön keresztül ismerhették meg az érdeklődők a boldoggá is avatott uralkodó életét.

bővebben
Csak egy hűséges szolgája urának

Csak egy hűséges szolgája urának

A Csak egy hűséges szolgája urának című kötet báró Lehár Antal tábornok naplója mellett életútját, katonai tevékenységét és kitüntetéseit is tartalmazza. Az Őrvidék Házban megtartott könyvbemutatón Jagadics Péter, a könyv szerkesztője ismertette a könyv megszületésének körülményeit, Hegedűs Elemér a forráskutatás nehézségeiről mesélt, dr. Németh Balázs Lehár Antal kitüntetéseit vette számba.

bővebben
Wittner Mária: Hagyaték

Wittner Mária: Hagyaték

Wittner Mária: Hagyaték című könyvét mutattuk be az Őrvidék Ház legutóbbi könyves estjén. A verseskötet az 56-os szabadságharcos emlékeit gyűjti össze, Simon András művész grafikáival gazdagítva. A szerző beszélgetőtársa Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke volt. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke, a Magyarok Világszövetsége Vas Megyei Szervezetének elnöke és Dr. Székely János, szombathelyi megyéspüspök is.

bővebben
Bence Lajos: Egyszer én is

Bence Lajos: Egyszer én is

Június 16-án, dr. Bence Lajos muravidéki, József Attila díjas író, költő új könyvét mutattuk be az Őrvidék Házban. A délutáni program Jankovics Zoltán hegedűjátékával vette kezdetét, majd Farkas Csaba, az Őrvidék Ház szakmai igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és mutatta be az est vendégét, Bence Lajost, akiről azt mondta, egy igazi kalandor, aki Jugoszláviában született, Szlovéniában él, magyar nemzetiségű, miközben ki sem mozdult Lendváról.

bővebben
Bencsik Gábor: Mari története

Bencsik Gábor: Mari története

Az Őrvidék Ház legújabb online könyvbemutatóján Bencsik Gábor mutatta be Mari története című nagyregényét. A történet 1915-ben, a fiumei rakpartról indul, és az első világégés, majd az azt követő kaotikus mindennapok forgatagába kalauzolja el az olvasót. A szerzővel dr. Kiss Tamás nyugalmazott főiskolai tanár beszélgetett.

bővebben
Bemutatkoznak a Magyar Házak saját kiadványai

Bemutatkoznak a Magyar Házak saját kiadványai

A magyar Házak könyvkiadói munkájának eredményeként, partner intézményeinkkel, a Trianon Múzeummal és a Kárpát-medence Intézettel együtt, több, nemzetpolitikai szempontból hiánypótló könyvet adtunk ki, és mintegy közel harminc címből álló kiadói terv megvalósításán dolgozunk. Farkas Csaba, az Őrvidék Ház vezetője a Magyar Házak saját kiadványaiból mutatott be néhányat az ünnepi könyvhéten.

bővebben

Nyitvatartás

HÉTFŐ – PÉNTEK
10:00 – 18:00

Írjon nekünk

Nem találta meg amit keresett?

Ossza meg ezt!